Er zijn steeds meer jonge mensen die besluiten om te gaan backpacken. Wij vinden dat een goede keuze, aangezien je tijdens het reizen de wereld beter begint te begrijpen en je daarnaast een heleboel nieuwe mensen ontmoet. Het is een stap buiten je comfortzone en daar wordt niemand slechter van. Laten we eens kijken welke manieren van backpacken er mogelijk zijn.

In je eentje backpacken

Het grote voordeel van in je uppie op pad gaan, is dat je meer over jezelf leert en je veel meer vrijheid hebt dan wanneer je met iemand samen reist. Je kunt gaan en staan waar je zelf wilt, zelf bepalen hoe laat je op staat en wat je eet zonder dat je met iemand rekening hoeft te houden. De keerzijde is dat het een grote stap is om alleen te gaan reizen, waardoor de meeste mensen besluiten niet alleen te gaan reizen. Maar geloof ons, alleen reizen maakt je sterker, je krijgt meer zelfvertrouwen en je leert meer mensen kennen.

Wanneer je met iemand anders samen reist, sta je voor een buitenstaander minder snel open voor contact, aangezien je dan al samen met iemand bent en dus geen gesprekspartner nodig hebt. Wij raden je aan om het alleen reizen eens te proberen. Als het toch niet bevalt kun je altijd weer terug naar de plek waar je vandaan komt of met iemand anders gaan samen reizen die je tijdens het reizen hebt leren kennen.

Met een vriend op stapWelke landen zijn goed voor backpacken?

Wanneer je pas begint met backpacken raden we je aan naar Zuidoost-Azië af te reizen. Zuidoost-Azië is goedkoop, je kunt er makkelijk rond reizen en je komt veel reizigers tegen. Zeker Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam zijn landen waar veel backpackers naar toe reizen. Bedenk je wel dat het in deze landen veel om feesten gaat en dat het allemaal al redelijk ingericht is op het westen. Wil je een meer authentieke plek bezoeken, dan raden we jou aan de toeristische plekken te mijden.

Voor de gevorderde backpacker

Heb je wat meer ervaring als backpacker dan zou je voor andere bestemmingen kunnen kiezen, bijvoorbeeld Zuid-Amerika, China, Afrika of Amerika. Hier reizen minder backpackers naar toe omdat het over het algemeen duurder is, de afstanden langer zijn en simpelweg omdat het in deze landen lastig is iemand te vinden die net als jou voor een langere tijd aan het reizen is. Daarom zijn deze landen vooral geschikt voor de gevorderde reizen. Zuid-Amerika is prima voor mensen die pas beginnen met backpacken, maar is over het algemeen iets minder veilig dan Zuidoost-Azië.

De kosten voor backpacken

Het is lastig om iets te zeggen over de kosten voor backpacken als je geen duidelijk land voor ogen hebt. Zuidoost-Azië is absoluut de goedkoopste plek om te backpacken, aangezien je hier al voor een euro kunt eten en voor 5 euro een slaapplek in een dorm kunt krijgen. Andere delen zoals Australië zijn een stukje duurder. Maar de meeste mensen die hier heen gaan om te backpacken gaan er ook bij werken. In Australië is het als backpacker relatief eenvoudig om werk te vinden en daarnaast staat de overheid dit ook toe.

Het maakt niet uit waar je naar toe gaat, het is altijd goed om wat geld gespaard te hebben. We raden je dan ook aan wat geld apart te leggen, zodat je in ieder geval niet druk hoeft te maken over geld. Wij zijn regelmatig mensen tegengekomen die zich constant druk moesten maken om het geld en dat is absoluut niet prettig. Tijdens het reizen wil je juist genieten en wil je je niet druk maken om het geld dat je uit geeft. Natuurlijk moet je altijd een oogje in het zuil houden, maar dat betekent niet dat je je druk hoeft te maken over je bankrekening.

Wat heb je nodig voor het backpacken?

Ook dit hangt een beetje van het land af. Wanneer je naar zuidoost-Azië af reist heb je niet zoveel nodig. In dit geval heb je aan een backpack en een dikke trui genoeg, voor het geval dat het koud wordt. Wanneer je naar een ander continent af reist, is de kans groot dat je andere spullen nodig hebt. Bijvoorbeeld: ga je naar Nepal, dan is het goed om spullen mee te nemen voor het berg klimmen. Ga je naar een surfgebied en wil je graag je eigen surfbord meenemen, dan is dat mogelijk.

Hoe plan je je backpackreis in?

Over het plannen van je reis moet je niet al te moeilijk doen. Omdat je bang bent voor het onzekere wil je je graag goed voorbereiden en zoveel mogelijk inlezen. Dat is prima, maar niet noodzakelijk. Als je aankomt heb je genoeg tijd om jezelf voor te bereiden en te kijken wat er in de desbetreffende stad allemaal te doen is. Het enige wat je daarom nodig hebt is een vliegticket en daarnaast is het wellicht handig om de eerste drie nachten te boeken. In sommige gevallen zal je je beter moeten voorbereiden, bijvoorbeeld wanneer je naar Nepal gaat of wanneer je plekken bezoekt die als minder veilig staan aangegeven op de website van de overheid. Het is goed om deze website in de gaten te houden, aangezien het veel informatie verschaft over bepaalde plekken.

Andere vormen van reizen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je backpacken helemaal niets vindt en liever in een tent slaapt of een overnachting in een hotel boekt. In dit geval kun je een bezoek brengen aan onze pagina’s boeken van een hotelovernachting.